31.08.2022

İL MÜFTÜLÜKLERİNİN KOORDİNESİNDE

DÜZENLENECEK TALİM VE TASHİH-İ HURUF KURSLARI

GİRİŞ

Başkanlığımızca Kur’an kursu ve cami hizmetlerini yürüten personelin talim, tecvit, tashih-i hurûf ve mehâric-i hurûfla ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmek, Kur’an-ı Kerim’i usulüne uygun güzel bir şekilde okumalarını sağlamak amacıyla mülakat yoluyla seçilecekler için İl Müftülüklerince il/ilçe merkezlerinde ilk gruplar için 26 Eylül - 16 Aralık 2022 tarihleri arasında; ikinci gruplar için ise 19 Aralık 2022 - 17 Mart 2023 tarihleri arasında 3 ay/12 hafta süreli “Talim ve Tashih-i Huruf Kursu” düzenlenebilecektir.

Talim ve Tashih-i Huruf Kursları, Dini Yüksek İhtisas/Dini İhtisas Merkezlerinde düzenlenen Hüsn-i Tilavet ve Aşere kursları için tercih sebebi sayılacaktır.

KURSİYER SEÇİMİNDE ARANAN ŞARTLAR

1. İmam hatip, müezzin kayyım ve Kur'an kursu öğreticisi unvanlarında kadrolu veya sözleşmeli olarak il/ilçe merkezlerinde fiilen çalışıyor olmak, (İl/ilçe merkezleri dışından kursa katılmak isteyenler, yolluksuz ve yevmiyesiz olarak katılmayı talep etmeleri halinde kursa müracaat edebileceklerdir.)

2. Memuriyette adaylığı kaldırılmış olmak, 4/B sözleşmeli personel için ise Mesleğe Hazırlık Eğitimini almış olmak,

3. Daha önce aynı kursa katılmamış olmak veya katılıp da en fazla bir defa başarısız olmak,

4. Kursu başarı ile bitirmesi halinde Hüsn-i Tilavet ve Aşere kurslarını okuyabilecek kabiliyeti haiz olmak,

5. Kurs süresince yurt dışı, askerlik (bedelli askerlik dahil) vb. sebeplerle kursa ara verme durumunda olmamak,

6. Uzun süreli hizmet içi eğitim kursiyeri olmamak,

7. Tashih-i huruf / hüsn-i tilavet, dini musiki, aşere, takrib kursları mezunu olmamak.

SINAV DUYURUSU VE KURSİYER SEÇİMİ

1. Kursiyer seçimi her iki kurs dönemi için ayrı ayrı yapılabileceği gibi ilk dönem başında her iki eğitim dönemi için de yapılabilecektir.

2. Yukarıda belirtilen şartları taşıyan personelin katılacağı mülakat sınavına dair duyurular il/ilçe müftülüklerince yapılacaktır.

3. Sınav duyurusunda, eğitime alınacak kursiyer sayısı belirtilecektir.

4. Sınavlar İl Müftülüğünce yapılacaktır. Sınav Komisyonu, il müftüsü/il müftü yardımcısı/ilçe müftüsünün başkanlığında üç kişiden oluşturulacaktır.

5. Sınav komisyonları, mülakat usulüyle adayın Kur’an-ı Kerim’i usulüne uygun yüzüne ve ezbere okuma becerisini, dini mûsiki kabiliyetini, ilmihal bilgisini ölçecek, 70 ve üzeri puan değerlendirmesine göre başarı sırasını belirleyeceklerdir.

6. Mülakat yapıldıktan sonra sınav sonuçları sınavın yapıldığı yerde aynı gün ilan edilecektir.

7. Farklı nedenlerle kursa başlamayanların veya ayrılanların yerine eğitim başladıktan en geç bir hafta sonrasına kadar puan sıralamasına göre varsa yedeklerden kursiyer alınabilecektir.

EĞİTİMİN UYGULANMASI

1. Kurs süresi her bir grup için 3 ay/12 haftadır. Seçimi yapılan personel için kurslar, eğitim takviminde belirtilen tarihlerde yüz yüze olarak gerçekleştirilecektir.

2. Kurs programı, namaz vakitlerine göre planlanacak, gerektiğinde imam hatip ve müezzin kayyımlar için bir vakit (öğle/ikindi) görev muafiyeti verilebilecektir.

3. Kurslar mahalli şartlar ve programın uygulama esasları dikkate alınarak, haftada 20 saat ve 12 hafta üzerinden planlanacaktır. İhtiyaç duyulması halinde hafta sonları da ders yapılabilecektir.

4. Sınıflar kadın ve erkek personel için ayrı ayrı oluşturulacaktır.

5. Sınıflar en az 10, en fazla 20 kursiyerden oluşacaktır.

6. Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği hükümleri gereği 1/8’i aşan devamsızlığı durumunda kursiyerin eğitimle ilişiği kesilecektir. Devamsızlıklarda, kursun toplam ders saati dikkate alınacaktır.

NOT: İlçemizde kursun açılabilmesi için görevlilerimizin 5-14 Eylül tarihleri arasında Müftülüğümüze dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Ulubey İlçe Müftülüğü