09.03.2021

İlimiz Müftüsü Kazım GÜZEL’in Mirac Kandili Mesajı

Bir 1 kişi ve oturuyor görseli olabilir

10 Mart 2021 Çarşamba gününü-Perşembeye bağlayan gece Mübarek Mirac Kandilidir. Mirac Kandili, hicretten 1,5 yıl kadar önce Recebin 27. gecesi Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) Efendimizin, gecenin bir anında Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya, oradan da göklere seyahat ettirildiği mübarek bir gecenin adıdır.  Bu konuda Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de Allah'u Teâlâ “Kulu Muhammed'i bir gece Mescid-i Haram'dan kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah'ın şanı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür."(l) buyurmuştur. Peygamberimizin hayatı içinde önemli bir yeri olan Mirac, Allah'ın sevgili Resulünden başka hiç kimseye nasip olmayan ilahi bir ihsandır. Peygamberimiz efendimiz için pek büyük şan ve şerefle dolu olan Mirac mucizesi, biz Müslümanlar için de ilahî rahmet ve lütuflarla doludur.

Mirac mucizesinin bizlere getirdiği üç müjde vardır. Bunlar: beş vakit namaz, Bakara Suresinin son iki ayeti ve Peygamberimizin ümmetinden Allah'a şirk koşmayan her Müslümanın neticede cennete gireceğidir. Mirac olayının bizler için en önemli sonuçlarından birisi şüphesiz ki, dinin direği olan namazdır. Namaz, bize bir mirac hediyesidir. Onun içindir ki, namaz, müminin miracı olmuştur. Nasıl ki, yüce Peygamberimiz Mirac'ta vasıtalardan arınmış olarak Rabbi ile karşı karşıya geldi ise, mümin de namazda vasıtasız olarak doğrudan doğruya Rabbinin huzuruna çıkar; sadece O'na kulluk etme ve sadece O'ndan yardım isteme fırsatı bulur. Eğer mümin, günde beş vakit namazını dikkatle ve huşu içerisinde kılacak olursa o namaz onun için bir mirac olur, kul onunla Hakka gidilecek güzel bir yol bulur.

Böyle müstesna bir gece vesilesiyle sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e vahyedilen, insanlığı mutluluğa götürecek prensipleri de hatırlamak lazımdır. Çünkü Kur’an-ı Kerim'de İsra suresinden alınan mesajlar için "O (bildirdikleri) vahyedilenden başkası değildir."( 2) buyrulmaktadır. İsra Suresinde vahyedilen topluma ve insanlara huzur veren yüce hakikatleri kısaca şöyle özetleyebiliriz:" Allah'a ortak koşulmayacak, yalnız O'na kulluk edilecek ve yalnız O'ndan yardım istenecektir. Anne ve babaya hürmet edilecek, onların duaları alınacaktır. Zinaya asla yaklaşılmayacak, Haksız olarak kimsenin canına kıyılmayacaktır. Yetimlere, yoksullara, kimsesizlere iyi muamele edilecek, ölçü ve tartıda doğruluk esas olacaktır. Körü körüne gidilmeyecek, şuurlu hareket edilecek, yeryüzünde kibir ve gururla yürünmeyecektir.(3) Bu saydığımız prensipler hiç şüphe yok ki bir toplum için gerekli bütün ahlak ve fazilet kurallarını tam manasıyla kapsamaktadır. İşte Mirac gecesi böyle mübarek bir gecedir. Bu geceyi ihya ederken bu gecede vahyedilen üstün gerçeklere kulak vermeliyiz. Yalnız Yüce Mevla'ya kulluk etmeli, O'na hiç bir şeyi ortak koşmamalıyız. Mirac gecesi, ulvî bir gecedir. O halde bu mübarek geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli ibadetle geçirmeye gayret etmeliyiz. Namaz kılmalı, Kur'an okumalı ve Allah'tan af ve bağışlanma dilemeliyiz. Çoluk çocuğumuza bu gecenin anlam ve önemini öğretmeliyiz. Çevremizdeki yoksullara ve kimsesiz çocuklara yardım ellerimizi uzatmalıyız. Annemizi, babamızı ve büyüklerimizi ziyaret edip ellerini öpmeli ve dualarını almalıyız. Ebediyete intikal etmiş olanlarımızı rahmetle anarak ruhlarını şad etmeliyiz. Dostlarımızla tebrikleşmeli, birbirimize dua etmeli, sevgi, saygı ve güven duygularımızı tazelemeliyiz. Kandilleri birer fırsat bilelim, bu müstesna zaman dilimlerinde Allah'a daha da yakın olmaya çalışalım. Bilelim ki, Allah'a yakınlık, O'nun emirlerini yerine getirmek, yasak ettiği şeylerden kaçınmakla mümkündür. Gönül aydınlığı olan Mirac Kandilimizi en güzel şekilde değerlendirip içinde bulunduğumuz üç ayların ve Kandil gecelerinin feyiz ve bereketinden istifade edelim.

Yaklaşık bir yıldır dünya olarak salgın hastalıkla mücadele ederken vaktimizin çoğunu evlerimizde geçirdiğimiz şu günlerde hususen Mirac gecesini ve üç ayları manevi arınma, ruhi derinleşme ve özümüze dönüş anlamında fırsat bilmeli ve değerlendirmeliyiz. Bu mübarek vakitleri kendimizle muhasebe, ailemizle olan irtibatımızı güçlendirme ve Rabbimizle olan bağımızı artırmak için birer vesile bilmeli ve hakkıyla idrak edilmelidir. Dua ve niyazlarımıza tüm geçmişlerimizi ve salgın hastalık dolayısıyla vefat eden tüm kardeşlerimizi katmalı ve bu salgın hastalıktan kurtuluşumuz için, tüm maddi ve manevi problemlerimizden bir çıkış yolu göstermesi için Rabbimize iltica etmeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Mirac Kandilimizin İlimiz halkına, milletimize, memleketimize ve tüm insanlık alemine hayırlı olmasını temenni eder, Recep ve Şaban aylarının hakkımızda hayırlı olmasını ve Rabbimizin bizleri huzurlu bir şekilde Ramazan ayına ulaştırmasını niyaz ederim.

Kaynaklar: 1-İsra Suresi Ayet –1

2-Necm Suresi Ayet-4