30.03.2017

İl Müftüsü Eyüp BALDEMİR’in Üç Aylar ve Regaip Kandili Mesajı

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla;

Allah’a sonsuz hamd ve senalar olsun ki sonsuz bereket ve fazilet mevsimi olan üç aylara kavuşmuş bulunuyoruz. Üç ayların ilki Recep ayıdır. Recep ayının ilk Perşembesini Cumaya bağlayan gecede üç ayların ilk kandili regaib gecesidir. Peygamberimiz üç aylar yaklaştığı zaman Allah’a şöyle dua ediyordu “Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır.”

Regaib kandili biz Müslümanlar için büyük bir fırsat ayıdır. Yüce Peygamber Allah’tan istenip te duaların kabul edildiği zaman dilimleri içerisinde ( Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece yani ) Regaib kandilini de zikretmektedir. Onun için bu gece dua gecesidir. İstiğfar gecesidir. Zikir gecesidir. Bu gece özel bir ibadet yoktur, ama bu gece varsa kılabildiğimiz kadar kaza namazı kılalım. Kaza namazımız yoksa nafile namaz kılalım. Neden Namaz? Çünkü Namaz Müslümanın Allah’a en yakın olduğu andır. Bol, bol Kur’an-ı Kerim okuyalım hata ve kusurlarımızdan dolayı Allah’tan af isteyelim. Ve yine bu gece bol bol tevbe ve istiğfar edelim. Zikir edelim tesbih edelim ümmet olmakta iftihar ettiğimiz Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya bol bol salat ve selam getirelim. Allah habibine salat selam getirdi meleklerine salat selam getirmelerini emretti. Bize de yakışan Peygamberimize bol bol salat ve selam getirmektedir.

Bu gecenin farklılığını aile bireylerine hissettirelim. Aile bireylerinin kandillerini tebrik edelim. Anne, babalarımızın kandillerini tebrik edelim; onların mutlaka hayır dualarını alalım. Hısım-akrabanın, komşuların ve dostların da kandillerini tebrik etmeyi unutmayalım.

Bu gece bizim hayatımızda inşallah milat olsun, eskiden yaptığımız hataları ihmalleri bundan böyle kesinlikle yapmamaya karar verelim. Unutmayalım ki bu yıl üç aylara bu Regaip’e kavuştuk. Belki de önümüzdeki yıllar erişemeyiz. Onun için bu fırsatı azami derecede değerlendirmeye çalışalım. Bu günümüz dünümüzden daha farklı olsun yarınımızın da bugünden daha karlı olması hususunda kararlı olalım. Hatalarımızı tekrar etmeyelim. Hele hele günah işlememeye çalışalım. Peygamberimiz bizim örneğimizdir. O üç aylarda ibadetlerini biraz daha ziyadeleştirirdi. Mesela diğer aylara nazaran daha fazla oruç tutardı. Daha fazla nafile namaz kılardı. Fakir fukaraya garip guraba’ya diğer günlerden daha fazla yardım ederdi.

Geçmiş ve gelecek günahlarının affedildiği kendisine garanti edilmiş olmasına rağmen O bol bol tevbe istiğfar ederdi. Biz Müslümanlarda Peygamberimizin yaptığı gibi yapmaya çalışalım. Üç aylar ve Regaip kandili bölgemiz, ülkemiz, İslam âlemi hatta bütün insanlık için hayırlara vesile olsun. Regaip kandili mübarek olsun.

Eyüp BALDEMİR

Uşak İl Müftüsü