20.06.2017

.

KADİR GECESİ MESAJI

Manevi arınma ve yücelme, paylaşarak zenginleşme mevsimi olan mübarek Ramazan ayını uğurlarken 21 Haziran 2017 Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece Kadir Gecesine ulaşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Yüce Kitabımız da “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi Kur’an’ın indirilmeye başlandığı, esenliğin bütün dünyayı kuşattığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği bir kutlu gecedir.

Yüce Allah bu gece müstakil bir sure indirerek şöyle buyurmaktadır. “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.”

Bu sureden anlaşıldığına göre bu gecenin özellikleri şunlardır.

1. Kur’an-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.
  2. Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.
  3. Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler meleklere bu gece bildirilir.
  4. Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.
  5. Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenlik vaktidir. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler.

Kadir gecesinde inmeye başlayan Kur’an-ı Kerim insanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamayı hedefler. Aklımızı gönül dünyamızı aydınlatır, manevi varlığımızı karartan her türlü kötülük ve olumsuzluktan bizleri arındırır. Ahlaki değerlere yöneltir, huzurlu bir ruh yapısına ulaştırır. Mukaddes Kitabımız Kur’an’ın özünde; aydınlık bir hayat, huzur dolu bir kalp, sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik, dayanışma, adalet, dostluk, ilim, irfan ahlak ve erdemlik vardır.

Ramazan ayının manevi ikliminde, eda ettiğimiz ibadetlerimizin, hayırlarımızın ve güzel hasletlerin kazanımlarını pekiştirmek için bu gece büyük bir fırsattır. Bu nedenle manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla, yaklaşık 80 küsür yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade etmeye çalışalım.

Kadir Gecesini, namaz kılarak Kur’an-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfar ederek, kendi nefsimiz, ailemiz, milletimiz, İslam alemi ve insanlık için dua yaparak değerlendirelim. Hz. Aişe (r.a.): “Ey Allah’ın Rasulü! Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordu. Rasulüllah (s.a.v) “Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu. Başka bir hadisi şerifte de “Kim Kadir Gecesinin, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır” müjdesi verilmektedir.

Bize manevi derinliğinde arınma ve bağışlanma fırsatı sunan bu mübarek gün ve geceler, yaşantımızda kalıcı değişiklikler meydana getirmediği müddetçe tam anlamıyla idrak edilmiş sayılamaz. Bu sebeple ibadetlerimizde ve ahlaki yaşantımızda istikrar ve istikametin önemli bir husus olduğunu bilmeli, her ayı Ramazan ve her gün ve geceyi Kadir Gecesi gibi yaşamaya gayret etmeliyiz. Dargınlık, kırgınlık, kin ve nefretin yerine; sevgiyi, hoşgörüyü, dostluk ve kardeşliği hakim kılmalı, yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçların yüzünü güldürmeli, zekat ve fitrelerimizle onlara yardım elini uzatmalıyız. Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından bu ramazanda “Üzerinde Her Canın Hakkı Var, Bu Ramazan ve Her Zaman” teması öne çıkarılarak haklar, halkımıza anlatılmaya çalışılmıştır. Bu konu kapsamında halkımızın zekat ve fitrelerinizin Müftülüğümüz ve Türkiye Diyanet Vakfı Şubemiz aracılığı ile İlimizde, yurt içinde ve yurt dışında muhtaç olan kardeşlerimize ulaştırıldığını hatırlatmak isteriz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımızın Kadir Gecesini tebrik eder, İlimize, Memleketimize, Milletimize, İslam Âlemine bilhassa bu mübarek günlerde gönül coğrafyamız başta olmak üzere yeryüzündeki sıkıntı çeken bütün kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını ve Tüm İnsanlığa barış, huzur ve esenlik getirmesini Yüce Allahtan niyaz ederiz.

Eyüp BALDEMİR

Uşak İl Müftüsü